11. VOLUME dan cara trade guna volume

VOLUME dan cara trade guna volume

Ramai trader melayu trade pakai chart bogel. Tengok price action semata-mata. Kalau dah untung pakai cara tu saya takmau kacau. Dalam trading ni tujuan kita bukanlah untuk menang ilmu siap lagi power, tapi siapa untung dan withdraw dia menang. VOLUME dan cara trade guna volume

Tapi kalau ada trader naked chart kat sini yang rasa macam tak nampak jalan, mari saya ajar trade guna volume. Ketahuilah volume ni amat penting. Kadang- kadang ada kawan-kawan kita yang perangai macam syaitan, bila cakap selalu menipu . Macamana kita layan member yang  perangai macamni? VOLUME dan cara trade guna volume

  • Dengar boleh percaya jangan. VOLUME dan cara trade guna volume
  • Kalau dia cakap sesuatu, double check dengan tindakan dia. VOLUME dan cara trade guna volume

Kalau anda semua nak tahu, market ni macam member kita tu juga la. Manipulasi demi manipulasi dibuat setiap hari bagi memastikan Bank dan Hedge Fund boleh untung dengan makan stoploss trader-trader bilis macam, kita. Susah nak percaya market kalau tak tengok volume. VOLUME dan cara trade guna volume

Volume adalah jumlah transaksi yang berlaku pada satu-satu ketika. VOLUME dan cara trade guna volume

Ada 7 cara saya trade guna volume untuk forex/saham

  1. Memastikan market intention( niat sebenar market) pada setiap candlestick.(CS) VOLUME dan cara trade guna volume
  2. Guna volume untuk baca CS shooting star. VOLUME dan cara trade guna volume
  3. Guna volume untuk baca CS doji. VOLUME dan cara trade guna volume
  4. Guna volume untuk baca CS hammer. VOLUME dan cara trade guna volume
  5. Guna volume untuk baca pullback. VOLUME dan cara trade guna volume
  6. Guna volume untuk baca breakout. VOLUME dan cara trade guna volume
  7. Guna volume untuk baca dan monitor trend. VOLUME dan cara trade guna volume

Memastikan market intention( niat sebenar market) pada setiap candlestick.(CS)

Gambar dia atas menunjukkan  candle widespread bearish dengan volume yang tinggi. Ini bermakna, untuk menghasilkan kejatuhan harga sebanyak itu, ramai seller sell pada waktu itu untuk turunkan harga. Jadi bila kita kaitkan spread harga candlestick ini  dengan volume, kita nampak ia selari dengan volume yang dipamerkannya. Logik la kan ramai orang kena sell baru harga turun? Jadi, niat market pada waktu ini adalah jelas. Trend yang turun akan meneruskan penurunannya. VOLUME dan cara trade guna volume

Begitu juga dengan CS kedua, CS hijau yang kecil spreadnya. Volume juga amat sikit. Logik lah kan price tak naik banyak mana sebab tak ramai orang yang buy pada CS ini. ? Jadi, niat market pada waktu ini adalah jelas. Trend yang berlaku sebelum  CS ini akan meneruskan trendnya. VOLUME dan cara trade guna volume

Tengok gambar ini pula. Bearish wide spread candle turun sebatang dengan volume yang lagi kecil dari CS small spread di sebelah. Pelik kan? Logik ke price turun sebatang panjang tapi jumlah orang yang jual sedikit pada hari ini? Macam lain macam je ni. Fenomena ini dinamakan anomaly. Ini adalah tipu helah smart money untuk jerat retail trader. VOLUME dan cara trade guna volume

 Jika trend pada CS bearish itu adalah menurun, CS bearish dengan volume yang sedikit ini adalah tanda pertama yang trend akan buat reversal. Di sini , market berniat jahat. Kalau tengah sell , boleh ready untuk keluar  dari trade ini. VOLUME dan cara trade guna volume

Guna volume untuk baca CS shooting star.

Shooting star , tanpa volume pun kita boleh kenal dah sifat dia sebagai salah satu reversal signal.Price akan turun lepas dapat signal shooting star. Tapi bila masuk volume , kita boleh tengok niat market dengan lebih dekat. Semakin tinggi volume shooting star, semakin tinggi kemungkinan berlaku  reversalVOLUME dan cara trade guna volume

Guna volume untuk baca CS doji.

Doji pada asasnya bermakna indecision dalam market. Market tak tahu nak pergi mana. Seller sama banyak dengan buyer. Untuk trade berdasarkan doji kena tahu syaratnya. Lagi panjang kaki doji ni lagi baik. Lagi jelas bentuk dia lagi baik. Logiknya ,untuk naikkan harga ke atas dan kemudian turunkan balik harga pada harga asal memerlukan jumlah transaksi yang banyak dalam satu tempoh masa. Jadi, secara logiknya, kita akan percaya dengan signal dari doji yang mempunyai volume yang tinggi. Jadi , doji dengan volume yang tinggi bermaksud memang ada indecision dalam market.

Bagi doji yang mempunyai volume yang sedikit pula, ada bau hancing di sini. Macamana harga boleh naik dan turun sebegitu rupa kalau volume buyer dan seller dia sedikit? Ini tak masuk akal ! Jadi menurut guru saya Anna Couling dalam buku Volume Price analysis, doji dengan volume yang sedikit sebenarnya dicipta oleh smart money yang mahu makan stoploss retail trader macam kita . Dia makan atas, makan bawah , kita terciduk. Adalah dinasihatkan untuk elak trade di kawasan doji yang ada volume sedikit untuk elakkan jadi lauk kenduri smart money.

Guna volume untuk baca CS hammer.

Hammer juga adalah reversal signal. Bila ia berlaku, price akan naik. Seperti shooting star, kalau tak ada volume pun kita sudah tahu apa yang hammer boleh buat. Tapi semakin tinggi volume, semakin kuat signal hammer tersebut. VOLUME dan cara trade guna volume

Guna volume untuk baca pullback.

Kalau tak pakai volume, kita main masuk je di kawasan pullback menggunakan teknik harapan. Macamana kita nak bezakan antara pullback dengan price terjun terus? VOLUME dan cara trade guna volume

Di pullback, kita boleh tengok volume akan jadi sedikit. Maknanya, walaupun price turun, tapi tak ada ramai seller yang nak jual kat sini. Sedikit saja orang yang jual, yang lain semua hold buy untuk profit di kawasan yang lebih tinggi. Kalau price betul nak terjun, volume akan jadi lebih besar  menandakan ada seller di kawasan tersebut. VOLUME dan cara trade guna volume

Perhatikan volume di kawasan pullback ini. Sedikit saja volumenya.Tak banyak pun seller dalam market yang nak jual. Line oren di indicator volume itu adalah average volume. Maknanya kalau volume bawah line itu dikira low volume, atas dari itu dikira high volume. Kalau dah tahu price tu tengah buat pullback macamni, mesti senang nak masuk buy kan? VOLUME dan cara trade guna volume

Guna volume untuk baca breakout

Lihat contoh di atas. Price naik , langgar resistance lepastu jatuh balik. Ada ramai geng-geng yang terciduk di kawasan itu, jadi bila price naik di kawasan itu, depa sell, price jatuh ke bawah. Logiknya, untuk break kawasan resistance yang kuat sebegitu, perlukan ramai buyer sampai kalah seller di situ. Jadi, semua breakout memerlukan volume yang kuat. Tak kuat, takut dia jatuh balik. 

 

Contoh ini pun sama. Nak breakput horizontal resistance, volume kena kuat. Dalam kes ini, volumenya 1.24 million dibandingkan dengan 113 ribu volume average. Kita kena bandingkan volume hari itu dengan average volume untuk ukur sekuat mana volume itu. Pakya ada pesan, masuk breakout yang volume dia lebih 1 million dan ia melebihi 3 kali ganda average volume. Lagi besar volume lagi baik !

Guna volume untuk baca dan monitor trend

Bila  kita dah entry, kita nak monitor price. Waktu ini volume amat berguna. VOLUME dan cara trade guna volume

Bila volume menaik dan harga (price) menaik, ini bermakna trend kita adalah menaik. kalau dah buy di bawah, lega tengok trend ini. Trend akan meneruskan perjalanan ke atas.

Bila volume menurun tapi price menaik seperti ini, ia menjelaskan bahawa kuasa membeli buyer sudah haus. Tak banyak dah kuasa beli. Jadi siapa yang sudah buy di bawah, boleh ready nak tp. Trend kita mungkin akan bertukar samada untuk pullback seketika atau jatuh ke bawah. VOLUME dan cara trade guna volume

Bila volume menaik , tapi price menurun , ia menggambarkan yang seller makin ramai menguasai market. Hati- hati kalau anda dah buy di bawah. Price akan meneruskan perjalanannya ke bawah.

Bila volume menurun , dan harga juga menurun , ini bermakna kuasa seller makin haus. Tak banyak seller yang masuk untuk menjatuhkan harga lebih bawah. Ini adalah salah satu cara mengenali pullback.

Semua ajaran ini adalah berdasarkan buku Anna Couling bertajuk Volume Price Analysis dan juga Pakya. Jangan hafal tapi cuba untuk faham fenomena market ini.Adakah pengguna naked chart boleh bagi extra signal yang sekuat volume seperti yang saya ajar ni? Volume + price action = Kachinggggg VOLUME dan cara trade guna volume

Dollar Normalized Volume (DNV)

Pakya ajar kami trade guna DNV . DNV = volume x harga  saham.  Sama je dengan volume . Cuma kita akan tau terus, berapa RM saham syarikat A dijual beli dalam masa sehari. Kalau volume  biasa  dia akan tunjuk berapa banyak unit saham yang dijual beli . DNV  bagitahu kita total harga. Ini untuk memudahkan kita nak congak volatility satu satu kaunter tersebut. Contohnya, Pakya tak bagi kami beli saham yang average DNV kurang dari  RM1 juta sehari. Takut nanti kita nak sell, tak ada orang nak beli dari kita pulak , sebab pembeli kurang. VOLUME dan cara trade guna volume

Volume bagaikan tongkat pada si buta, yang meraba-raba hanya dengan menggunakan price action.    -Dr Asyraf Fahmi

Kalau tak faham, komen tak faham di bawah. Ada soalan boleh tanya. Terima kasih. VOLUME dan cara trade guna volume


Psssssst…Apa ni bang belajar separuh-separuh? Bila nak boleh withdraw? Bila nak rasa entry biru?

Jom belajar dari A sampai Z dengan cara saya yang sangat mudah faham di sini

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Ingin mendalami ilmu akhir zaman, perkara ghaib serta kisah para nabi dan malaikat? Layari https://www.harmagidun.com/
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari travula.com.my

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Add a Comment