Reversal candlestick pattern dan Cara trade dengannya 3

Terima kasih dan tahniah sebab stay tuned sampai tajuk ke 3. Memang hampa ni bukan geng short term mindset. Bukan geng trade harini nak beli Porsche esok. Bukan geng buat loan kat bank p hentak full margin kat satu- satu entry. Tahniah. Sikit ja lagi. Tak banyak dah. Jangan hafal, faham ! Jom sambung !

Shooting Star

Shooting ni terbalik dengan hammer. Kalau dah faham hammer , benda tu juga la nak ulang, cuma terbalik ja.

 1. Kalau tanpa tanda lain, ia hanya minor reversal signal, tak sekuat bearish engulfing.
 2. Warna candle tak penting.
 3. Body kecil , lagi kecil lagi baik
 4. Shadow/wick/tail panjang 2 kali ganda body, lagi panjang lagi baik.
 5. Shooting star mesti ada di atas trend( top),trend kecil ka besar tak kisah sangat.Kalau kat bottom kita tak panggil shooting star, kita panggil binatang lain.
 6. Lebih banyak CS shooting star, lebih bearish signalnya.
 7. Jika shooting star datang dengan high volume, ia lebih bearish dari shooting star yang datang dengan volume yang kecil.

Ni sama macam yang kita ajar dalam tajuk volume. CS shooting star dan hammer makin kuat signal reversalnya jika mereka ada high volume.

Inverted hammer

Inverted hammer ni hubungan dia dengan shooting star, samalah dengan hubungan hanging man dengan hammer. Inverted hammer memang terbalikd ari shooting star.

Kenapa kena kenal shooting star , inverted hammer , hammer, hanging man semua ni?

Kalau kenal satu , keliru, sebab bentuk shooting star sama dengan inverted hammer, cuma lokasi ja lain. Sama juga dengan hammer dan hanging man Siapa mengaji sekerat jalan, tak sabar nak trade, boleh terkena dengan 4 ekor candle ni. Bayangkan kalau kita sell di contoh atas ni? Tak ke naya?

Morning star

Asal nama ni diberi dari nama Planet Merkuri, yang biasanya akan datang sebelum matahari naik. Ia meramalkan harga akan naik. Ia terdiri dari 3 candle.

 1. Candle bearish yang kuat.
 2. Candle kecil , tak kisah warna apa, kalau boleh ketiga-tiga candle ni tak sentuh antara mereka untuk jadi signal yang lebih kuat.
 3. Candle bullish yang close sedalam mungkin ke dalam candle pertama.

Pening la Doktor. Ada pulak yang close habis, yang close tak habis. Habis tu kalau habis close jadi apa Dr?

Jawapan saya , jadi lebih kuat la signalnya. Dan kalau ia boleh close habis, engulf guna 2 candle lagi bagus, macam bullish engulfing. Sebab itu la bullish engulfing lagi kuat signalnya dari candle pattern ni.

Tengok price naik macamana. Siap gap lagi ha. Sedap kalau buy tu.

Evening star

Candle pattern ni berlawanan dengan morning star.

Asal nama ni diberi dari nama Planet Venus, yang biasanya akan datang sebelum matahari terbenam. Ia meramalkan harga akan terjun. Ia terdiri dari 3 candle.

 1. Candle bullish yang kuat.
 2. Candle kecil , tak kisah warna apa, kalau boleh ketiga-tiga candle ni tak sentuh antara mereka untuk jadi signal yang lebih kuat.
 3. Candle bearish yang close sedalam mungkin ke dalam candle pertama.

Ni dia tak panggil la evening star, tapi faham-faham sendiri, semua yang engulf lagi power dari yang tak engulf. Sebabtu engulfing pattern adalam pattern paling padok dalam semua reversal pattern.

 

Takat ni dulu ..bye.


Psssssst…Apa ni bang belajar separuh-separuh? Bila nak boleh withdraw? Bila nak rasa entry biru?

Jom belajar dari A sampai Z dengan cara saya yang sangat mudah faham di sini

 

Add a Comment